logo tienermoeder van het jaar

Persbericht: Tienermoeders, een van de laatste taboes in Nederland

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1500 meisjes tot 20 jaar moeder na een ongeplande zwangerschap. Daar waar op latere leeftijd een zwangerschap vaak met felicitaties gepaard gaat, is dat bij tienermoeders zelden het geval. Vaak lopen ze thuis, op school, in de zorg, bij instanties en buiten tegen meningen en vooroordelen aan en dat is in de afgelopen decennia niet veranderd. Om het stigma rond tienermoeders aan te pakken starten 4 ex-tienermoeders de campagne #wegmetdatstigma met als hoogtepunt de verkiezing van de tienermoeder van het jaar.  

De helft van de tienermoeders in Nederland krijgt te horen dat studeren kansloos is met een kind op schoot en een groot deel van de volwassenen denkt zelf beter voor het kind te kunnen zorgen dan de moeder zelf. Initiatiefnemer Tara Boxman vertelde al eerder in haar boek van Tienermoeder naar Zakenvrouw over haar ervaringen als jonge moeder en dat de grootste uitdaging bij tienermoeders niet eens het zorgen voor een kind is, maar het dealen met de omgeving. Door de reacties en verhalen van andere ex-tienermoeders werd ze gemotiveerd om samen met Anouk Drayer, Hannah van der Weg en Femke Wijma de schouders te zetten onder het aanpakken van dit stigma.

#wegmetdatstigma

De oneerlijke benadering en schaamteloze vooroordelen worden in de campagne op een prikkelende, maar positieve manier aan de kaak gesteld. In de campagne worden bestaande en voormalige tienermoeders gebruikt, die eerlijk vertellen over hun ervaringen.

Tienermoeder van het jaar

Sluitstuk voor het initiatief is de verkiezing van de tienermoeder van het jaar. Met deze verkiezing willen de initiatiefnemers niet alleen jonge moeders een hart onder de riem steken, maar ook anderen stimuleren zich openlijk uit te spreken tegen het stigma waar tienermoeders mee worstelen. De verkiezing heeft twee categorieën, jonge moeders in de leeftijd van 15-19 jaar en moeders in de leeftijd van 20-24 jaar. In de voorrondes worden er per categorie drie jonge moeders genomineerd en uiteindelijk wint er per categorie één inspirerende, gemotiveerde jonge moeder.

Via de website https://tienermoedervanhetjaar.nl/nomineren-2022/tienermoedervanhetjaar.nl/aanmelden kan een ieder, tot 18 februari 2021, een kandidaat aandragen. De bekendmaking van de winnaar staat nu gepland op 15 april 2022.

 

deel dit:
Blog

Andere artikelen

reageren

Praat vooral mee

2 reacties

  1. Ik vind het jammer om te horen dat er eigenlijk niks is veranderd.Ik ben op mijn 16de zwanger geworden.Ik zat op de Mavo en ik was het schandaal van de buurt.Mijn toenmalige vriend,de vader,liet me met 3maanden zitten.Hij heeft denk ik nooit ergens last van gehad.Ik had geweldige ouders die me mijn school lieten afmaken en thuis lieten wonen.Ik had toen nog 1 zus en 2 broers die ook thuis woonden.Toch werd er een babykamer ingericht.Buiten de deur was er niet veel begrip.Ik kreeg een gezonde zoon en die is inmiddels 36,ik ben 54.Toen mijn zoon 1,5 werd kwam ik de liefste man van de wereld tegen.We zijn getrouwd , inmiddels al 35 jaar, en op mijn 20 ste kregen we nog een zoon,inmiddels 33.Ik wens jullie heel veel succes met jullie campagne,ook al zie ik niks in verkiezingen.Ik hoop wel dat daarmee bereikt wordt dat er beter over tienermoeders wordt gedacht omdat het juist die Super Tienermoeders zijn die de verantwoordelijkheid nemen en al vroeg volwassen moeten worden.Heel veel succes met jullie actie.

    1. Dank voor je reactie Monique. Het is zeker jammer dat we al die jaren later nog met hetzelfde stigma moeten dealen, maar juist het delen van de succesverhalen helpt. Daarom: dank voor het delen van jouw verhaal. Je mag retetrots zijn op je prachtige gezin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.