logo tienermoeder van het jaar

Interview met tienermoeder Zoe

Naam: Zoë van der Want
Leeftijd: 21
Kind(eren): Daley (3.5 jaar) en Jordan (1 jaar)

1. Hoe kwam je erachter dat je zwanger was?
Bij de oudste werd me door een vriendin aangeraden om een zwangerschapstest te doen omdat ik buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid ervaarde en toen bleek deze positief te zijn. Bij de jongste was ik over tijd en heb ik tijdens mijn pauze van werk een test gedaan en deze was ook positief. Bij beide zwangerschappen heb ik heel veel testen gedaan voordat ik het pas echt geloofde dat ik zwanger was.

2. Hoe ervaarde je de zwangerschap?
Ik heb beide zwangerschappen niet heel veel kwaaltjes gehad. Ik had bij allebei wel last van maagzuur, kuitkramp en bandenpijn maar verder mag ik echt niet klagen.

3. Hoe reageerde je omgeving?
Mijn omgeving was eerst heel verbaasd en geschrokken maar dat is volkomen logisch omdat niemand dit aan zag komen. Ik wilde altijd al jong moeder worden alleen was het niet gepland om zo jong moeder te worden. Het grappige is dat ik nu juist als voorbeeld wordt gezien. Ik maak daar gebruik van door andere jonge ouders te helpen wanneer zij dit van mij vragen via Instagram of Tiktok. Ik maak content over tienerouders en krijg daar juist enorm veel positieve reacties op! Dat geeft al aan dat er behoefte is aan steun.

4. Wat is je positief het meest bijgebleven van je eerste tijd als moeder?
Wat mij het meest is bij gebleven van mijn eerste tijd als moeder is dat de liefde voor je kinderen onvoorwaardelijk is en ik mij er niks van aantrok wat anderen zeiden. Zo heeft mijn oudste heeft tot hij 2.5 was bij mij in bed geslapen en dat voelde goed.

5. Hoe ziet je situatie er nu uit? (hoe je woont, studie/werk/thuis, financieel, vrije tijd)
Ik woon samen met mijn vriend en onze kinderen. We hebben beiden een vast contract, hij werkt fulltime en ik parttime zodat ik ook nog genoeg tijd met de kinderen kan doorbrengen en het huishouden bij kan houden. Ik was zwanger van de oudste in mijn eerste leerjaar en werd zwanger van de jongste in mijn examenjaar. 

6. Heb je voldoende steun gehad?
Ik woonde tijdens mijn studie nog thuis en kreeg veel steun van mijn ouders. Het financiële gedeelte heb ik altijd zelf geregeld samen met mijn vriend, al krijgen mijn kids vaak cadeautjes en extra dingen van hun opa’s en oma’s.

7. Heeft je zwangerschap/ bevalling invloed gehad op je vriendschappen?
In het begin had ik wel last van negatief commentaar en ben ik ook “vriendinnen” kwijt geraakt. Blijkbaar waren dit dan geen echte vrienden. Achteraf hebben ze me een berichtje gestuurd van ‘je bent echt een voorbeeld, ik ben trots op je’. Mensen trekken te snel een oordeel zonder te weten hoe iemand nou daadwerkelijk is.

8. Hoe gingen de docenten op school om met jouw situatie?
Ik had oprecht een top mentor die er altijd voor me was wanneer ik hem nodig had. Hij heeft echt van alles voor me geregeld en mede dankzij hem heb ik mijn diploma behaald. Hans Meinema; ik wil je heel graag bedanken voor alles wat je voor me gedaan hebt destijds.

9. Welke tips wil je anderen meegeven?
Luister naar jezelf en laat anderen niet vertellen wat jij moet doen. Jij weet wat het beste is voor jouw kind(eren), zelfs als je jong bent, en mensen zullen altijd een mening hebben. Daar moet je je gewoon niets van aantrekken. You can do this momma! Voor mensen in de kring van jonge moeders: Oordeel niet zo snel. Een tienermoeder heeft er niets aan als ze alleen commentaar krijgt en komt veel verder als ze een fijne start heeft. Steun haar.

10. Welke vraag zou je aan een andere jonge moeder willen stellen?
Ik zou graag willen dat andere jonge moeders mijn tienermoeder content gaan volgen op instagram (zoevdwx) en tiktok (tieneroudersnl) want ik probeer zoveel mogelijk jonge ouders te helpen. Jullie mogen me altijd een berichtje sturen, mijn dm staat open.

deel dit:
Blog

Andere artikelen

reageren

Praat vooral mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.