logo tienermoeder van het jaar

Interview met tienermoeder Martine

Naam: Martine Hoogstrate
Leeftijd: 20 jaar
Kind(eren): Christian, geboren op 27 April 2020, nu 9,5 maanden

Terugblik op de afgelopen periode, vanaf de start van je eerste zwangerschap

  1. Hoe ervaarde je de zwangerschap?

Lichamelijke kwaaltjes vond ik niet heel heftig, ik was wel misselijk en gaf regelmatig over, maar ik vond het mentale best heftig. Ik heb er dan ook niet veel van kunnen genieten helaas.

  1. Hoe reageerde je omgeving?

Geschrokken, verdrietig en boos. Mijn partner en ik waren ook geschrokken en verdrietig, maar wat me het meeste pijn heeft gedaan is dat er mensen om ons heen ook echt boos waren. Helaas ben ik dat ook nog niet vergeten.

  1. Hoe zit jouw vriendenkring er nu uit?

Ik heb wel vrienden, maar veel op oppervlakkig gebied. En daar kan ik niet mijn hart bij luchten zoals ik dat vroeger wel kon bij mijn beste vriendinnen. Helaas is één vriendschap kapot gegaan vlak voor mijn zwangerschap door veel ruzies. Een andere goede vriendin is overleden een jaar voordat ons zoontje is geboren. Ik mis haar nog elke dag.

  1. Heb je veel steun aan je vrienden en/of familie?

Deels. Toen ik mijn zwangerschap moest bekendmaken aan familie en vrienden is er veel kapot gegaan. Ook daarin ben ik veel gekwetst, ook door mensen die heel dichtbij me staan. Tot op de dag van vandaag doet dat me nog steeds pijn, en ik kan het lastig loslaten.

Aan de andere kant heb ik ook goede kanten van mensen leren kennen. Een hele liefdevolle kant. Ik heb een paar hele lieve tantes, lieve schoonouders en ook een hele lieve zus en zwager. Daar kan ik mijn verhaal bij kwijt als dat nodig is.

  1. Hoe ziet je situatie er nu uit?

Mijn partner en ik zijn gelijk op zoek gegaan naar een woning, het liefste een koopwoning. Na veel woningen bezocht te hebben, vonden we er een die zo goed als instapklaar was. Na twee bezichtigingen, met onze beide vaders, was het duidelijk. Na 2 maanden waren wij trotse eigenaars van een koopwoning. Mijn partner werkt fulltime als kraanmachinist en ik volg nog een studie. Over ongeveer 1,5 jaar hoop ik mijn studie af te ronden en ook te gaan werken. Gelukkig kan ik veel thuis studeren en mis ik niet teveel van onze kleine vent.

  1. Welke dingen onderneem je heel graag met anderen, waar word je blij van?

Een kopje thee op terras, lekker borrelen met vrienden/familie, of een dagje uit. Naar bijvoorbeeld de dierentuin, het zwembad, een dagje strand, of een wandeling door het bos.

  1. Heb je andere jonge moeders leren kennen? Zo ja, hoe en waar?

Ja, voornamelijk op sociale media en jullie champagne van Tienermoeder van het Jaar. Maar ook op mijn opleiding is er een jonge mama. En een wat oudere vriendin van mij is jong mama geworden.

  1. Heeft het moederschap jouw kijk op ‘relaties’ veranderd?

Ja absoluut. Ik zie nu in dat je als moeder je kinderen altijd het liefst bij je wilt houden, maar dat vriend(inn)en je makkelijk in de steek kunnen laten, of laten vallen. Daarbij komt nog dat in 99% van de gevallen, moeders onvoorwaardelijk en oneindig van hun kind(eren) houden, en dat je nooit zoveel van een vriend of vriendin kunt houden dan van je eigen kind. Dus dat is voor mij echt het belangrijkste. Al mis ik het soms om met een goede vriendin te praten, die hetzelfde is als mij, of veel dingen hetzelfde heeft meegemaakt.

  1. Wat wil je jouw kind meegeven als het aankomt op vriendschappen met anderen?

Oh ik zou heel veel willen meegeven, maar vooral dat je nooit moet oordelen over iemand die je niet kent. En dat liefde alles overwint, echt alles.

  1. Welke tips wil je andere moeders meegeven?

Ik heb zo vaak tegen mezelf gezegd: Geniet van je zwangerschap. In zekere zin heb ik dat ook wel gedaan, maar er is ook veel stress geweest. Voor alle jonge mama’s: Probeer te relativeren, probeer je eigen rust momentjes ook te pakken. Door jezelf rust te geven kan je een lievere mama, vrouw of dochter voor anderen zijn.

En nog een tip: Blijf vechten! Er komen momenten dat je je tranen niet in kan houden en dat je echt geen uitweg meer ziet. Maar er komt altijd een moment dat je je weer beter gaat voelen, dat alle ellende over is. Probeer daar op te focussen, en op je kleintje natuurlijk.

Als ik ’s avonds niet kan slapen omdat er iets vervelends is gebeurt en ik word ’s ochtends wakker en hoor mijn zoontje brabbelen in zijn bedje, dan zijn de meest scherpe randjes eraf. Hij is echt mijn zonnestraaltje en houd mij overeind. Hij is de liefde van mijn leven.

deel dit:
Blog

Andere artikelen

reageren

Praat vooral mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.